IJs, chocola en cakejes met echte vanille worden duurder. De reden: een verwoestende cycloon die eerder dit jaar topproducent Madagaskar trof.

De prijs van vanille op groothandelsmarkten is gestegen naar meer dan 600 dollar per kilo, zo signaleert zakenkrant The Financial Times. In 2016 noteerde de vanilleprijs nog op 200 dollar per kilogram.

Afgelopen maart trof een cycloon de Afrikaanse staat Madagaskar en dat had grote gevolgen voor de vanille-oogst.

Tekort aan vanille op Madagaskar

Madagaskar is de belangrijkste vanilleproducent ter wereld. Onderstaande tabel geeft de top 5 van vanilleproducenten. Te zien is dat de jaarproductie van Madagaskar in 2014 bijna op het dubbele lag van de nummer twee, Indonesië.

Volgens Tim McCollum van de firmal Madécasse Chocolate & Vanilla duurt het nog drie tot vier jaar voordat de voorraden van vanille uit Madagaskar zodanig zijn gestabiliseerd, dat prijzen kunnen dalen naar 100 tot 150 dollar per kilogram.

Synthetische vanille

Voedingsgigant Nestlé zegt desgevraagd tegen de FT dat het bedrijf de stijging van de vanilleprijs zal proberen op te vangen met "aangepaste inkoopstrategieën, innovatie en als laatste optie prijsverhogingen."

Belangrijk punt daarbij is dat er een alternatief is voor natuurlijke vanille. De smaakmolecule van vanille wordt namelijk via chemische synthese ook uit bijvoorbeeld ruwe olie, kolen hout en rijst gehaald.

Voedings- en cosmeticabedrijven die vanille gebruiken hebben dus twee opties: wie pure, natuurlijke vanille wil aanbieden in zijn producten, ontkomt waarschijnlijk niet aan prijsverhogingen. Het alternatief is de extra inzet van synthetische vanille.

LEES OOK: Koupe is ijs met minder suiker, vet en calorieën – maar hoe gezond is het echt?